Polska kuchnia ma śliczne tradycje i do dzisiaj w rejonach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Aby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz chwilę smażyć. Wlać ocet, dorzucić liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy odpowiednio się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
Polish Cuisine Krakow
Kaszuby są nadzwyczaj bogate w ryby, wskutek tego kuchnia ta tak niejednokrotnie je wykorzystuje. Na różnorodne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, wspaniałe zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Współcześnie z reguły zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do legendarnych lokalnych zup należy również krupki.